Historie OPA

Het was 1965 toen dhr. K. Beute en H. Lautenbach uit Steenwijk samen het idee kregen om oud papier te verzamelen en de opbrengst te bestemmen voor het goede doel. Het aanbod van oud papier liep meer en meer op en er werd versterking gezocht. R. van Eerten uit Zuidveen kwamen er begin 1966 bij en iets later Y. Nijenhuis uit Kallenkote.

 

In het begin werd alle papier opgehaald met de Volkswagenbus van Lautenbach en verzameld in de oude garage achter de Gereformeerde kerk aan de Onnastraat. Op ma-di en donderdagavond werden 1 of 2 vrachten opgehaald. Gemeenteleden belden naar één van de mensen en voor ze op pad gingen was er eerst beraad in welk deel van de stad ze die avond gingen ophalen of eerst naar een adres buiten de stad. Ze kwamen door heel de gemeente Steenwijk, vooral kerkleden van de Gereformeerde Kerk aan de Onnastraat deden hieraan mee.

Ook werd met de auto en kar door de week veel papier opgehaald. Door de overweldigende hoeveelheid oud papier werd de garage te klein en werd het naar Zuidveen gebracht bij de fam. van Eerten. Vanuit de garage achter de kerk werd het papier naar de firma Kan gebracht aan het Steenwijkerdiep. Ook hadden ze wel eens oud ijzer en lompen vergaard, welke ook naar de firma Kan werd gebracht en daar kregen ze dan een mooi prijsje voor. De prijs voor oud papier was toen niet zo hoog, meestal 2 à 3 cent per kg, de gemeente gaf nog geen subsidie voor het ophalen.

Vanuit Zuidveen werd geleverd in een container aan een oud papier handelaar en kregen we iets meer, 4 à 5 cent per kg. Voor een volle container (aangestampt) en zo weinig mogelijk karton.

Van het geld dat het oud papier opbracht werd voor het Chr. gemengd koor een piano aangeschaft. Voorts werd er een mooi bedrag gegeven voor het verfraaien van de kerkzaal tijdens de verbouwing van 1968 van de kerk, zoals een nieuwe preekstoel en doopfont, een tafel voor op het liturgisch centrum, liedborden en dergelijke.

 

Begin 1969 is het ophalen van oud papier anders gaan lopen, het werd teveel om met alleen het busje te gaan halen. Er kwamen veel meer mensen bij om te helpen het oud papier te halen. L. Hindriks en M. Westra en meerdere waren bereid om mee te halen. Er werd besloten een commissie te vormen met naam OPA (Oud  Papier Actie), die het ophalen ging regelen en het beheer had over de opbrengsten, zodat deze goed werden besteed. Vele agrarische mensen reden beurtelings een zaterdagmorgen in de maand met tractor en wagen door stad en land om het oud papier huis aan huis te halen. 

 

Tegenwoordig is OPA een vereniging met een bestuur en niet perse meer gerelateerd aan de kerk. De veiligheidseisen zijn veel hoger dan vroeger en nu wordt er met kraakwagens het oud papier gehaald. Elke dinsdag en 1x in de maand op zaterdag steken vele vrijwilligers hun handen uit de mouwen om het papier in en rond Steenwijk te halen. Niet alleen ouderen maar ook jongeren helpen veelvuldig mee. Het is een gezellige hobby en deze mensen maken het mogelijk om goede doelen te steunen!